De beste koop van het jaar

05 oktober 2024 21:13

Terwijl de regen tegen de ramen klettert trek ik vol goede moed mijn nieuwe overschoenen aan. De verkoper heeft mij verzekerd dat ze 100% waterdicht zijn. Die regen doet mij niks meer! Dacht ik toen. Binnen een uur zijn mijn voeten weer kletsnat. Helaas toch niet de beste koop van het jaar. Het mag de pret niet drukken en ik fiets vrolijk verder.

Ik denk terug aan de lieve mensen bij wie ik logeerde. Ze herinneren mij aan mijn pake en beppe uit Twijzel. Zo lief, zorgzaam en gastvrij. Ze boden mij van alles aan voordat ik er maar om kon vragen. Net als mijn beppe dat deed, keken ze tevreden toe hoe ik een tweede bord pasta opschepte en 's avonds bij de thee ook nog wel een stuk zelfgemaakte appeltaart lustte. 

Na een heerlijk ontbijt stonden mijn lunchpakket en een nieuw binnenbandje alweer klaar. Voor vertrek benadrukten ze dat ik voorzichtig moest doen, net zoals mijn pake en beppe dat konden doen. Ik vond het heel aandoenlijk hoe ze mij voor het raam uitzwaaiden.

Met deze warme herinnering fiets ik Zwitserland in. Het laatste uur geniet ik (niet) van het ingenieuse logistieke fietsnetwerk van Zurich, inclusief 121 stoplichten. Ik ben opgelucht als ik iemand mijn naam hoor roepen vanaf een balkon. Ik heb mijn slaapplek weer veilig bereikt.